De vakbond voor cabinepersoneel VNC en luchtvaartmaatschappij KLM zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag na maandenlange onderhandelingen tot een akkoord gekomen voor een nieuwe cao voor het personeel op de vliegtuigen van de KLM.

Belangrijkste punten uit het akkoord zijn een loonsverhoging van 3,5 procent in drie fases en het terugdraaien van de maatregel waarbij op langere vluchten een deel van de reis met een bemanningslid minder wordt gewerkt.

KLM zegt ''verheugd te zijn dat er een principeakkoord bereikt is met de grootste cabinebond VNC over de invulling van de nieuwe cao.'' VNC spreekt van een ''gebalanceerd principe-akkoord.'' Ongeveer 70 procent van het cabinepersoneel van KLM is lid van de VNC.

Het is nog niet bekend wat het akkoord betekent voor de staking van het cabinepersoneel die de kleinere bond FNV Cabine voor maandag had uitgeroepen. KLM roept FNV Cabine op om de aangekondigde staking van aanstaande maandag op te schorten en dit pakket eerst aan haar leden voor te leggen om zo samen met de VNC tot een formeel cao akkoord te komen. 

De kleinere bond FNV Cabine wil nog niet zeggen of zijn leden wel gaan staken. De bond zegt het akkoord tussen KLM en VNC te bestuderen en pas later te beslissen of de actie doorgaat. Intussen gaan de voorbereidingen voor de staking gewoon door, meldt de cao-onderhandelaar van FNV Luchtvaart.