SCHIPHOL - Martinair ligt overhoop met zijn cabinepersoneel. De luchtvaartmaatschappij wil op de kortere vluchten minder stewards en stewardessen inzetten. De Vereniging van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) sprak woensdag van een ordinaire bezuinigingsmaatregel. De actiebereidheid onder het Martinair-personeel is volgens de vakbond groot.

Op de kortere vluchten zijn nu nog zes stewardessen aan boord. Dat worden er volgens de VNC vijf. De purser, het hoofd van het bedienend personeel, moet dan zelf met de voedselwagentjes gaan rondlopen. Nu houdt hij voornamelijk toezicht in het vliegtuig. De VNC verwacht problemen. Het cabinepersoneel zal minder tijd hebben voor bijvoorbeeld vragen en zorgen van de passagiers.

Bovendien zal er bij moeilijkheden aan boord, zoals agressie, minder goed kunnen worden ingegrepen. Ook kan Martinair volgens de VNC niet eenzijdig besluiten de rol van de purser te veranderen. "Martinair denkt eerder aan de winst dan aan het personeel."

De VNC wil op korte termijn in overleg met Martinair. De vervoerder weigert de maatregelen een bezuiniging te noemen, maar spreekt van een "efficiencyslag". "Met minder kosten kunnen we dezelfde dienstverlening bieden", zei een woordvoerder. Volgens de maatschappij had de VNC de aanpassing kunnen zien aankomen. Van onrust onder het personeel zegt het bedrijf niets te merken.