Trekpleister en Kruidvat stoppen met de verkoop van sigaretten. Dat laat topman Gerard van Breen in een interview in het AD weten.

Van Breen zegt in de krant dat de twee winkelketens ''zich steeds meer willen profileren als health-winkels, met een grotere keus in zelfzorgmedicijnen. Dan passen sigaretten echt niet meer in ons concept.''

De verkoop in de 1373 filialen van Trekpleister en Kruidvat in Nederland en België wordt geleidelijk teruggeschroefd. ''Omdat we de winkels tegelijk willen ombouwen en dat kan niet allemaal in één keer. En omdat dat ook financieel onverantwoord is'', geeft de topman als reden waarom het meer dan anderhalf jaar duurt voordat de sigaretten uit alle filialen zijn verdwenen.

Van Breen is trots op deze stap. Hoeveel omzet de twee drogisterijketens voortaan mislopen, wil Van Breen niet zeggen, maar volgens hem scheelt het ''toch enkele procenten''.

KWF Kankerbestrijding laat weten "trots" te zijn "dat Kruidvat deze stap zet op het gebied van bescherming van de jeugd tegen de schadelijke gevolgen van tabak."