AMSTERDAM - Malaise en paniek brachten de AEX-index, dé graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, woensdagochtend even onder de laagste stand sinds 21 september 2001 van 396,23 punten.


Bekijk video

Na circa een uur handel noteerde de AEX 395,17 punten. Er was in een klap 6,6 procent vanaf gegaan. Die procentuele daling zou als zij zich had gehandhaafd tot het einde van de handel goed zijn voor een achtste plaats in de top-25 van procentuele dalingen van de AEX.

De meeste recente daling die zich een plek verwierf in die lijst was die op 14 september vorig jaar, toen de AEX 7,25 procent lager sloot. Deze daling, sterk beïnvloed door de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, staat op de derde plaats. Op de dag van de aanslagen zelf - 11 september 2001 - noteerde de AEX een daling van 6,95 procent, goed voor een zesde plaats.

Beurskrach

Bovenaan die lijst staat nog altijd de daling van 12 procent op oktober 1987, toen er op de beurzen wereldwijd en met Wall Street voorop sprake was van een heuse beurskrach.

De daling van 6,6 procent werd door handelaren op het Damrak getypeerd als een minicrash. Tegen elf uur woensdagmorgen was de AEX weer enigszins opgekrabbeld. De graadmeter noteerde toen rond de 4,70 procent lager. Ook een 'slotdaling' van een dergelijke omvang is overigens goed voor een opname in de top-25, en wel op de ste plaats.