DEN HAAG - De benzineprijzen blijven stijgen. Shell is woensdag met adviesprijzen gekomen waarmee de marktleider opnieuw records breekt.

De adviesprijs voor euro ongelood bedraagt inmiddels 1,359 euro per liter. Een liter super plus mag 1,413 euro gaan kosten. Beide zijn daarmee 1,4 eurocent duurder geworden ten opzichte van dinsdag. Toen gingen de brandstofprijzen met 2 eurocent omhoog. Begin dit jaar kon een euro ongelood bij Shell nog voor 1,185 euro uit de pomp komen. Dat is 17,5 eurocent minder dan de huidige adviesprijs.

De brandstofprijzen hebben sinds eind maart record op record gebroken. Diesel ging dinsdag door de 1 eurogrens heen en kwam uit op 1,015 euro. Shell heeft zijn adviesprijs voor diesel woensdag nog eens met 1 eurocent verhoogd tot 1,025 euro.

De brandstofprijzen zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van de ontwikkelingen op de olietermijnmarkt. De olieprijs kwam maandag boven de 58 dollar per vat uit. Onder handelaren bestaat vrees dat de voorraden in de Verenigde Staten ontoereikend zijn.