De maaltijdbezorgers van Deliveroo in Haarlem hebben op nieuwjaarsdag het werk neergelegd. Ze protesteren tegen het zzp-model dat Deliveroo de bezorgers verplicht oplegt.

Alle arbeidscontracten van maaltijdbezorgers worden na 1 februari niet meer verlengd. De bezorgers mogen voor Deliveroo blijven fietsen, maar dan alleen als zzp'er.

De hele dag door bezorgen de fietskoeriers geen maaltijden en tussen 17.00 en 20.00 uur staken ze op de Grote Markt in Haarlem. De actie wordt ondersteund door bezorgers uit Amsterdam en Utrecht. 

"Van het ene op het andere moment word je compleet uitgekleed in je arbeidsvoorwaarden terwijl je werkzaamheden gelijk blijven. Wij eisen dat Deliveroo de maaltijdbezorgers weer in dienst neemt", aldus Frederique Zebeda, bestuurder FNV Jong.

Ultimatum

Vakbond FNV stuurde eerder al een ultimatum naar Deliveroo met twee harde eisen: het zzp-model van Deliveroo moet met onmiddellijke ingang worden ingetrokken en maaltijdbezorgers mogen alleen werken op basis van een arbeidsovereenkomst.

"Mocht Deliveroo na deze staking van de Riders Union FNV nog niet ingaan op de eisen dan zullen meer acties en stakingen volgen", zegt Zebeda.

Thomas van Drielen werkt in Haarlem voor Deliveroo en staakt mee: "Mijn eigen administratie regelen, mijn eigen verzekeringen afsluiten.. Ik wil al die rompslomp niet. Ik wil gewoon maaltijden bezorgen."

"Als mijn contract afloopt kan dit alleen nog maar als schijnzelfstandige en daarom blijf ik actie voeren totdat Deliveroo een keer naar ons gaat luisteren", aldus Van Drielen.

In november voerde een groep bezorgers van Deliveroo ook actie tegen de plannen. Zij hielden een protestmars door het centrum van Amsterdam.

Deliveroo

Deliveroo laat maandagavond weten de stakingsactie te betreuren. "We betreuren het dat een klein aantal campagnevoerders riders het werk ontzeggen dat ze willen en een service verstoren die duizenden klanten waarderen", liet het bezorgplatform maandagavond weten. 

Het bedrijf verdedigt het gebruikte freelance-model, dat bezorgers "de vrijheid biedt om zelf te bepalen wanneer en hoe lang ze werken". Deliveroo zegt zijn bezorgers zekerheid te bieden door middel van een verzekering tegen schade, wettelijke aansprakelijkheid en ongevallen. "Daarnaast kunnen freelancers al kiezen hun inkomsten als loon te laten uitbetalen met bijbehorende sociale zekerheden.”