De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht een tegenvaller van 5 miljard dollar te moeten verwerken door de belastingplannen van president Donald Trump.

Dit meldt Goldman Sachs vrijdag in een bericht aan beurswaakhond SEC.

Ongeveer twee derde van de kostenpost is te wijten aan de belasting die betaald moet worden op het terughalen van in het buitenland gestald kapitaal.

In de plannen van Trump wordt het goedkoper voor multinationals om geld dat op buitenlandse rekeningen staat naar de VS te halen. Veel bedrijven kiezen er daarom nu voor eenmalig een lagere belasting te betalen zodat het geld in de VS gebruikt kan worden.  

Voor de meeste ondernemingen pakken de belastingplannen op de lange termijn positief uit. Zo wordt de winstbelasting voor bedrijven verlaagd van maar liefst 35 procent naar 21 procent. Sommige ondernemingen hebben bekendgemaakt minimumlonen te verhogen of eenmalige uitkeringen te doen aan het personeel.

Veel analisten verwachten echter dat de maatregelen vooral positief uitpakken voor aandeelhouders, die waarschijnlijk een hoger dividend tegemoet kunnen zien. Ook worden veel meer fusies en overnames voorspeld omdat bedrijven meer geld te besteden hebben.