DEN HAAG - De prijs van diesel is dinsdag door de barrière van 1 euro gebroken. Marktleider Shell verhoogde de adviesprijs voor een liter diesel met 2 cent tot 1,015 euro. Daarmee staat de dieselprijs op een recordniveau. De vorige keer dat de prijs voor deze brandstof boven de euro per liter uitkwam, was in oktober.

Ook de benzineprijzen stijgen verder tot nieuwe hoogten. De adviesprijs voor euro ongelood is gekomen op 1,345 euro per liter. Een liter super plus kost nu 1,399 euro. Beide brandstoffen zijn daarmee 2 cent duurder geworden. De benzineprijzen hebben sinds eind maart record op record gebroken.

De brandstofprijzen zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van de olieprijs. Die bereikte maandag een nieuw record, met een prijs boven de 58 dollar per vat van 159 liter. De prijsstijging komt voort uit de angst dat er komende zomer onvoldoende aanbod zal zijn. Vooral de voorraden benzine in de Verenigde Staten zouden ontoereikend zijn voor de vakantieperiode.

Deze toekomstige vraag speelt ook een rol voor de brandstofprijzen. Bij aanvang van een vakantieperiode wil de benzineprijs nog wel eens stijgen.