De initiatiefnemer is de 23-jarige dj Boris van Zonneveld, die genoeg gehad van alle prijsstijgingen door de komst van de euro

DEN HAAG - Een oproep van consumenten om maandag 1 juli een kopersstaking te houden tegen de hoge europrijzen, krijgt behoorlijk veel positieve reacties op de website van de Consumentenbond.

De initiatiefnemer is de 23-jarige dj
Boris van Zonneveld

Veel luisteraars herkenden dit en toen heeft Boris van Zonneveld 1 juli uitgeroepen tot de Nationale Euro Stakingsdag. In heel Nederland zijn duizenden mensen die nu al hun medewerking toegezegd hebben middels het doorsturen van een email aan al hun vrienden en kennissen. "Goede actie. Ik doe mee" en "We zullen ze wat laten voelen", zo luiden de meeste reacties. En: "De handel heeft de invoering van de euro gezien als een vrijkaartje om de prijzen extra te verhogen. Schande!"

De Consumentenbond heeft de oproep op een
forum

'Eten of tanken moet je toch'

De bond zelf vindt het een sympathiek idee, maar verwacht meer effect als de overheid een prijzenstop zou opleggen. "Een kopersstaking treft ook de winkeliers die de prijzen niet hebben verhoogd", aldus een woordvoerder van de Consumentenbond. "Bovendien zouden de aankopen later toch worden gedaan: eten of tanken moet je toch."

Sommige internetters hadden in hun reactie ook al opgemerkt dat maandag een ongelukkige dag is voor een kopersstaking. "Op maandag? Als de winkels toch al beperkter open zijn? Makkelijk praten", zo luidt een reactie.

Deze afzender doet duurdere aankopen liever in het buitenland. "Zoals bijvoorbeeld elektronica in Duitsland, wat zelfs voor mensen uit Den Helder nog interessant kan zijn om er een tank brandstof aan op te offeren."