UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen hebben voor ruim 14 miljoen euro enkele honderden nieuwe kaartautomaten gekocht. De apparaten met aanraakscherm gaan de oudere automaten met toetsen vervangen.

Bovendien kunnen klanten er straks hun chipkaart voor het openbaar vervoer mee opladen. De Zwitserse onderneming Ascom levert de meeste systemen later dit jaar, meldde de NS dinsdag.

Beperkte proef

De NS wil volgend jaar overstappen op de chipkaart. In de loop van 2006 moeten alle papieren treinkaartjes zijn verdwenen. Het spoorbedrijf begint later deze week met een beperkte proef in Rotterdam. Ongeveer honderd klanten en medewerkers gaan de chipkaart uitproberen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de proef in de havenstad op grote schaal zou plaatsvinden, in samenwerking met het Rotterdams vervoerbedrijf RET en de vervoerder Connexxion. Reizigers zouden dan met de chipkaart van bijvoorbeeld de trein op de bus kunnen overstappen zonder een nieuw kaartje te kopen. Deze uitgebreide proef is echter enkele maanden uitgesteld.

De vervoerbedrijven gaan nu eerst afzonderlijk het nieuwe systeem testen. Pas als dit foutloos verloopt, krijgen meer klanten een kaart en kunnen ze deze gebruiken om over te stappen.

Proeven met de OV-chipkaart elders in het land hebben ook vertraging opgelopen. De regionale vervoerders BBA en Hermes hebben minister Peijs van Verkeer onlangs laten weten dat de geplande proeven later dit jaar niet doorgaan.