AMSTERDAM - Het is al jaren een discussie in de slijterijwereld, maar de grootste slijter van Nederland, Gall & Gall gaat als eerste overstag: de kurk van de wijnfles wordt vervangen door een schroefdop.

Binnen een maand gaan alle dertien huiswijnen van de slijter over tot de schroefdop. De gebruiksvriendelijke schroefdop en de klachten over de slechte wijnkwaliteit noopte de slijterij om actie te ondernemen. Commercieel manager Jeroen Eijsten in het Algemeen Dagblad: "We komen daarmee tegemoet aan de wensen van de klant. We zijn in 2003 begonnen met een duurdere witte wijn uit Nieuw-Zeeland. Dat was een succes en geleidelijk zijn we meer wijnen met schroefdop gaan verkopen."

Algemeen secretaris van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, Ruud Wallast Groenewoud, is het niet helemaal duidelijk of de kurk de wijn écht wel aantast: "De onderzoeken schieten alle kanten op. Uitkomsten over percentages wijn waarvan de smaak door kurk is aangetast, variëren van 0,2 tot 10. Je raakt er alleen maar van in de war."

Tegenstanders van de schroefdop zijn er in grote getale en volgens wijnverkoper Van Dop Wijnen in Voorburg komt dat doordat klanten de dop associëren met een goedkope wijn. Niet iedereen is het daarmee eens. "Pure emotie is het, dat ritueel van het ontkurken", aldus commercieel directeur Peter van Houtert van Verbunt Wijnkopers in Tilburg: "Ook duurdere bewaarwijnen gedragen zich uitstekend onder de schroefdop."