DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft 345 bouwbedrijven voor in totaal 100 miljoen euro beboet. Dat heeft de NMa maandag laten weten. In januari ging de toezichthouder nog uit van een boetebedrag van 135 miljoen euro.

De 345 bouwbedrijven namen deel aan een versnelde sanctieprocedure. Deze collectieve procedure stelde de bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw in staat snel schoon schip te maken en slepende rechtszaken te voorkomen. De boete valt lager uit omdat de clementiekorting voor goed meewerkende bedrijven van te voren onjuist was berekend, aldus een woordvoerster van de NMa.

De bedrijven worden beboet omdat zij tussen 1998 en 2001 hebben deelgenomen aan een kartelstructuur. Een aantal ondernemingen wordt ook beboet omdat zij afspraken hebben gemaakt over een aantal grote infrastructurele werken zoals de HSL-Zuid.

Het is de tweede maal dat de kartelwaakhond de bouwsector straft voor het maken van verboden afspraken. In december 2003 legde de NMa al aan 22 bouwbedrijven voor in totaal 100,7 miljoen euro aan boetes op.

De nu opgelegde boetes variëren van enkele duizenden euro's tot bijna 19 miljoen euro per bedrijf. Van de beboete bouwbedrijven mogen er 75 de boete gespreid betalen omdat zij anders in geldnood komen. De boetes komen ten goede aan de schatkist.

Een twintigtal bedrijven heeft geen geld verdiend met verboden afspraken. Zij krijgen een minimumboete van 4000 euro. Voor de bedrijven die deelnamen aan de versnelde procedure heeft de NMa de boetes met 15 procent verminderd.