Vakbond FNV heeft met kinderopvangorganisatie Smallsteps, de rechtsopvolger van het failliete Estro, een akkoord gesloten voor de ruim zevenhonderd medewerkers die hun baan verloren bij het faillissement in 2014. 

Met het akkoord is een bedrag van 11 miljoen euro gemoeid, meldt FNV donderdag. 

Jeanine Lemmens, sinds begin 2016 CEO Smallsteps, zegt in een persbericht dat nu het weer goed gaat met Smallsteps, de nieuwe directie zich verantwoordelijk voelt “om het verleden met de betrokken zevenhonderd Estro-medewerkers alsnog netjes af te sluiten”.

“Zij allen hebben aan de basis gestaan van ons huidige succes, waarin we nu vol vertrouwen weer verder kunnen en ook zullen investeren.”

Het ging in juli 2014 bij Estro om een zogeheten flitsfaillissement. De kinderopvangorganisatie ging failliet, maar maakte ook direct een doorstart onder de vleugels van Smallsteps. Het was één van de eerste faillissementen waarbij dit gebeurde.

Werknemersrechten 

De vakbonden waren kritisch over de methode. De medewerkers raakten door het faillissement hun baan kwijt, maar het bedrijf ging onder een andere naam wel door. FNV en vier vakbondsleden startten daarom en rechtszaak en in juni van dit jaar oordeelde het Europese Hof dat de werknemers hun rechten behielden bij dit flitsfaillissement.  

"Wij zijn blij dat we samen met rechtsopvolger Smallsteps een regeling konden treffen en dat Smallsteps zijn verantwoordelijkheid neemt naar de ontslagen oud-werknemers van Estro-vestigingen die zijn overgenomen", zegt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV.

"Bovendien ben ik enorm trots op de vier FNV-leden die hun nek hebben uitgestoken en samen met de FNV dit proces zijn ingegaan. Hun activisme en doorzettingsvermogen worden nu beloond."