UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen verwachten ongeveer tweehonderd banen onder het rijdend personeel te kunnen schrappen door een aanpassing in het dienstrooster. Dat zei een woordvoerder van de onderneming maandag.

De NS wil de machinisten en conducteurs minder tijd geven om zich voor te bereiden op en af te melden voor hun treindienst. Nu staan daar 35 minuten voor, dat moeten er maximaal vijftien worden.

Vroeger hadden machinisten en conducteurs volgens de NS meer tijd nodig om bijvoorbeeld informatie over aanpassingen in de treinenloop op te halen. Tegenwoordig kunnen ze echter alles op hun draagbare computer lezen. Het personeel kan daarom efficiënter worden ingezet, zo stelt de NS.

Ruwe schatting

De tweehonderd banen die geschrapt kunnen worden, zijn volgens een NS-zegsman een ruwe schatting. Er vallen in ieder geval geen gedwongen ontslagen. De werknemers die hun baan verliezen, kunnen elders bij de NS terecht.

De ondernemingsraad van NS Reizigers is tegen het plan. De maatregelen zullen voor te veel onrust op de werkvloer zorgen. De OR heeft daarom de directie geadviseerd af te zien van de aanpassing.