De Italiaanse hoedenmaker Borsalino is failliet. Een Italiaanse rechter heeft het faillissement van de maker van de alom bekende deukhoeden van vilt uitgesproken, zo melden de vakbonden in het land.

Een hoed mag enkel de naam Borsalino dragen wanneer hij gemaakt is in Alessandria, de thuisbasis van Giuseppe Borsalino die het bedrijf 160 jaar geleden oprichtte.

Behalve hoeden maakt Borsalino ook horloges, kleding en andere accessoires.

Het bedrijf kampte al geruime tijd met dalende omzetten. In 2015 werd Borsalino nog ingelijfd door een investeringsmaatschappij. Ondanks die stap is het nu einde verhaal voor de markante onderneming en haar 130 medewerkers.

Hollywoodsterren

De hoeden van Borsalino werden vroeger door onder anderen grote Hollywoodsterren gedragen. Beroemde dragers zijn onder meer Humphrey Bogart en Ingrid Bergman in de film Casablanca.

In de jaren zeventig kwam er zelfs een film met de titel Borsalino uit, met daarin acteurs Jean-Paul Belmondo en Alain Delon. Het hoofddeksel stond vaker op filmposters, veelal samen met een zogeheten tommy-gun. Daarmee werd vaak de link met de beruchte Amerikaanse gangster, en drager, Al Capone gelegd.

King of pop Michael Jackson droeg de hoed van Italiaanse makelij in meerdere van zijn videoclips. Andere bekende dragers zijn Harrison Ford als Indiana Jones en zanger-producer Pharrell Williams.