HILVERSUM - Consumenten moeten energiebedrijf Nuon boycotten uit protest tegen de grote groei van het inkomen van topman L. van Halderen. Dat stelde de voorzitter van vakcentrale CNV, D. Terpstra, zaterdag in het radioprogramma Hollands Diep van de Wereldomroep.

De voorman van de vakcentrale riep klanten van Nuon op over te stappen naar een andere energieleverancier als ze het niet eens zijn met de hoge beloning die Nuon geeft aan zijn topman Van Halderen. "Als we in heel het land afspreken te matigen met de lonen, moet de leiding van zo'n bedrijf het goede voorbeeld geven", aldus Terpstra. "Er is dan nog maar één weg; consumenten moeten dit niet accepteren."

De beloning van de topman leidde deze week al tot verontwaardiging bij Tweede-Kamerleden en minister Brinkhorst van Economische Zaken. Hij wil dat de aandeelhouders van Nuon, bestuurders van gemeenten en provincies, het bedrijf tot de orde roepen.

Slechst presterende bedrijf

Van Halderen zag zijn inkomen over 2004 met 42 procent stijgen naar 815.195 euro, vooral dankzij bonussen. Kamerleden hekelden dat tijdens een overleg over de belabberde afhandeling van de energienota's door de energiebedrijven. "Uitgerekend de topman van het slechtst presterende bedrijf, dat in een paginagrote krantenadvertentie aan de klanten excuses aanbood, ontvangt nu een bonus", stelde CDA-Kamerlid Hessels.

Provinciale Staten van Gelderland, grootaandeelhouder van het energiebedrijf, hebben Gedeputeerde Staten opgedragen de kwestie tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering van Nuon aan de orde te stellen.

Nuon wilde zaterdag niet ingaan op de oproep van Terpstra.