'Trump steekt mogelijk stokje voor Iran-deals Airbus en Boeing'

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump gaat mogelijk een stokje steken voor de verkoopplannen van Airbus en Boeing aan Iran.

Hoewel er nog geen concrete plannen zijn gepresenteerd, meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van anonieme bronnen binnen de overheid dat Trump de vliegtuigfabrikanten ervan wil weerhouden vliegtuigen te verkopen aan het land.

Na de nucleaire deal met Iran in 2015 konden ondernemingen weer zakendoen met het land. Boeing en Airbus hebben inmiddels overeenkomsten gesloten om bijna driehonderd vliegtuigen te verkopen aan Iraanse luchtvaartmaatschappijen. Deze deals hebben een waarde van opgeteld 40 miljard dollar.

Hoewel Airbus een Europees concern is, gebruikt de vliegtuigmaker veel onderdelen uit de Verenigde Staten. Een eventueel verbod zou daarom ook Airbus raken.

'Slechtste deals ooit'

Volgens de bronnen van WSJ vreest de Amerikaanse regering dat de vliegtuigen gebruikt kunnen worden om wapens en militairen te vervoeren binnen bijvoorbeeld Syrië.

De Amerikaanse regering heeft eerder al laten weten uit het historische atoomakkoord te willen stappen als de overeenkomst niet op bepaalde punten wordt aangepast. Trump noemde de afspraken die zijn voorganger Barack Obama heeft gemaakt "één van de slechtste deals ooit".

Lees meer over:
Tip de redactie