Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietoordelen voor Portugal en Ierland verhoogd naar respectievelijk BBB en A+.

Dit meldde de kredietbeoordelaar vrijdagavond. Met de ratingverhoging zijn de schulden van Portugal voor het eerst sinds lange tijd weer investeringswaardig voor bijvoorbeeld institutionele investeerders zoals pensioenfondsen.

Fitch komt tegemoet aan oproepen van de socialistische Portugese regering. De overheid wilde erkenning voor de maatregelen die zijn genomen om de overheidsfinanciën te verbeteren. Volgens Portugal zouden kredietbeoordelaars zoals Fitch te snel zijn met het verlagen van een kredietrating en te langzaam met het verhogen.

Ierland

De Ierse kredietverhoging is te danken aan de herstellende bankensector en een daling van de schuld van huishoudens ten opzichte van het inkomen. Ierse huishoudens hebben nu gemiddeld een schuld van 141,6 procent van hun inkomen. Hoewel de ratio daalt, is dit cijfer Europees gezien nog steeds hoog.

Verder profiteren de Ieren van een aantrekkende woningmarkt. Stond eind 2012 nog 39 procent van de hypotheken onder water, nu is dat cijfer gedaald naar 11,8 procent. Een fonds dat werd opgericht om schulden die niet werden terugbetaald op te vangen, loste zelf een obligatie eerder dan verwacht af.