DEN HAAG - Het Verbond van Verzekeraars scherpt de regels voor total loss gereden auto's aan. De verzekeraars willen fraude met de wrakken voorkomen door te verbieden de auto's zonder meer door te verkopen, zei een woordvoerder van het verbond dinsdag.

Met de nieuwe regels willen de verzekeraars voorkomen dat de identiteit van een auto, bijvoorbeeld het chassisnummer, die economisch total loss is, wordt gebruikt voor een andere auto. Dit is geen ongebruikelijke praktijk bij gestolen auto's, aldus de zegsman. Hoe vaak het precies voorkomt kan hij echter niet zeggen.

Het komt jaarlijks tienduizenden keren voor dat een voertuig economisch total loss wordt verklaard. Dit betekent dat de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Nu kan de eigenaar een zwaar beschadigde auto nog doorverkopen aan iemand anders, die hem behalve voor de onderdelen dus ook voor heel andere, dubieuze, doeleinden kan gebruiken.

In de toekomst is daarvoor eerst een keuring van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) nodig. Die constateert of de auto nog veilig genoeg is en of het daadwerkelijk de auto is die bij de papieren hoort. Als dat niet het geval is, worden de papieren en het chassisnummer ongeldig verklaard. Dezelfde systematiek geldt al wel voor auto's die technisch total loss en dus helemaal niet meer te repareren zijn.