AMSTERDAM - Particuliere beleggers leken dinsdagochtend niet aanwezig te zijn op het Damrak. Hun vertrouwen in de economie is weer gedaald. Dat vertaalde zich niet in de beurskoersen: de AEX. de belangrijkste graadmeter van de beurs in Amsterdam, noteerde rond het middaguur 7,92 punten of 1,93 procent hoger op 418,65. Ook de andere Europese effectenbeurzen waren goedgemutst.


Bekijk video

Europa zwierde mee op een hoger slot van Wall Street maandag. Opgezweept door de chipindustrie eindigde de Dow-Jonesindex na een deel van de dag op verlies te hebben gestaan 0,3 procent hoger. Technologiebeurs Nasdaq sloot 1,3 procent hoger.

Verreweg de meeste fondsen in Amsterdam zaten in de lift. Vooral de ICT-fondsen behoorden tot de winnaars. Bovenaan de lijst prijkte ASML met een winst van 5,6 procent op 14,65 euro. Daaronder volgden Philips (4,2 procent op 26,67 euro) en aanvankelijk KPN. Het telecombedrijf kon zijn winst echter niet vasthouden en stond rond lunchtijd weer op 4,20 euro, een toename van 1,2 procent.

Alleen de defensieve waarden Hagemeyer, Heineken, Numico, DSM en TPG moesten licht inleveren. Ook Akzo Nobel moest 0,7 procent terug, ondanks de aankondiging dat het bedrijf voor de productie van bouwverf gaat samenwerken met een Indonesisch bedrijf.

Heijmans

Op de lokale markt viel bouwer Heijmans op. Beleggers waardeerden het kennelijk dat het bedrijf bij nader inzien toch niet een aantal onderdelen van zijn failliete Duitse concurrent Holzmann overneemt. Het aandeel ging 1 procent omhoog op 24,95 euro.

Dikke plussen waren er ook te zien op de andere Europese beurzen. In Londen stond de beursindex aan het eind van de ochtend op een winst van 1,7 procent. Parijs was 1,5 procent hoger en Frankfurt liet een stijging aantekenen van 1,5 procent.

Van een omslag in de stemming op de beursvloeren is echter nog geen sprake. De beleggers blijven nerveus omdat de economische situatie, vooral die in de Verenigde Staten, nog lang geen aanleiding is om te juichen.

Dinsdag komen een aantal macro-economische gegevens beschikbaar die de handel kunnen beïnvloeden, zoals de vertrouwensindex van het Duitse bedrijfsleven. Deze index bleek iets te zijn gedaald. Ook wordt de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen gepubliceerd. Verder beginnen de Amerikaanse centrale banken aan een tweedaagse vergadering. Van een renteverlaging zal het volgens analisten niet komen.

Op de beurs in Parijs viel de koersstijging van Vivendi op. Het aandeel werd werd bijna 6 procent duurder en stond daarmee bovenaan. Maandag zakte de koers nog met dik 23 procent door zorgen over de financiële positie van het concern. Dinsdag stapte Bernard Arnault, bestuursvoorzitter van LVMH, uit de directie van Vivendi. Dat kan de positie van Vivendi's topman Jean-Marie Messier verder ondermijnen. France Telecom was aanvankelijk 4,4 procent hoger na maandag met 16 procent onderuit te zijn gegaan, maar later was het aandeel 0,5 procent lager.

Euro

De euro stond op 0,9725 dollar. De slotkoers van maandag bedroeg ,9785. De daling was het gevolg van een koersstijging van de dollar, die maandag met de stijgende aandelenkoersen op Wall Street was meegegaan. Verder had de tegenvallende index van het Duitse bedrijfsvertrouwen een negatieve invloed op de euro. Tegenover het pond sterling stond de euro op 0,6465 na op de voorgaande dag te zijn geëindigd op 0,6500.