Olie- en gasreus Shell heeft een investering gedaan in het Nederlandse bedrijf SolarNow, dat met zonne-energiesystemen actief is in Oost-Afrika.

Samen met andere investeerders kocht Shell voor 9 miljoen dollar aan aandelen in de onderneming, meldt SolarNow vrijdag. 

De kapitaalinjectie stelt SolarNow in staat de distributie in Oeganda en Kenia op te schalen en uit te breiden in nieuwe markten in Oost en West Afrika.

"De investering maakt het ook mogelijk om ons aanbod aan productieve toepassingen te vergroten, waarmee wij duurzaam bijdragen aan broodnodige schaalvergroting van boeren en ondernemers op het platteland", zegt Willem Nolens, oprichter en CEO van SolarNow. 

Het bedrijf verkoopt en installeert zonne-energiesystemen. Ook biedt SolarNow elektrische apparaten aan in Oost Afrika, zoals lampen, televisies, koelkasten en waterpompen. Tot nu toe zijn zo'n 25.000 klanten bediend, waaronder scholen, ziekenhuizen en bedrijven.

Brian Davis, Vice President, Integrated Energy Solutions voor New Energies bij Shell gelooft dat decentrale oplossingen een belangrijke rol zullen gaan spelen voor huishoudens en bedrijven die geen of slechte toegang hebben tot het elektriciteitsnetwerk.