Vrachtvliegers krijgen waarschijnlijk weer meer ruimte op Schiphol

Vrachtmaatschappijen krijgen naar verwachting weer meer ruimte op Schiphol. Daarover is een voorstel aangenomen binnen de zogeheten Coordination Committee, waarin alle luchtvaartmaatschappijen op Schiphol zijn vertegenwoordigd.

Brancheorganisaties evofenedex, TLN en ACN reageren positief en spreken van een ''werkbare oplossing''.

Het gaat om de grote schaarste aan vertrek- en landingsrechten op de luchthaven. Vrachtmaatschappijen klaagden de laatste tijd herhaaldelijk dat ze minder van die 'slots' hadden gekregen dan waarop zij hadden gehoopt. Daardoor dreigden ze voor hun vrachtvluchten te moeten uitwijken naar het buitenland.

Een conflict hierover rond de Russische vrachtvlieger Air Bridge Cargo (ABC) liep zelfs zo hoog op, dat Rusland dreigde het Siberische luchtruim dicht te gooien voor KLM.

Risico

Het voorstel dat is aangenomen komt ook van KLM. Volgens de brancheorganisaties neemt door het voorstel het risico af dat het aantal vrachtvluchten op Schiphol verder terugloopt. Ook zal er bij het uitgeven van niet-gevlogen slots, bijvoorbeeld als een toestel niet vertrekt wegens slecht weer, voortaan prioriteit worden gegeven aan vrachtvluchten.

De precieze details van het plan staan nog niet allemaal vast. Het voorstel zal komende weken nog iets verder moeten worden uitgewerkt door de betrokken partijen. Ook moet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de deal nog toetsen.

Lees meer over:
Tip de redactie