ROTTERDAM - De staking in de metaalsector heeft er vrijdag voor gezorgd dat er niet wordt gewerkt in enkele tientallen bedrijven. Volgens de vakbonden zijn er stakingen bij 150 ondernemingen. Volgens bestuurder J. Meeder van FNV Bondgenoten was het werk rond 09.00 uur volledig platgelegd op tachtig bedrijven. De bonden hopen de werkgevers via de staking te dwingen tot een toeschietelijkere houding in de CAO-onderhandelingen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De bonden schatten dat tussen de 150 en tweehonderd ondernemingen door de acties worden getroffen. Daarbij gaat het onder meer om scheepswerven als Damen, fietsenfabrikant Batavus, Stork Fokker Aerospace, Hunter Douglas (Luxaflex), vrachtwagenproducent Daf, kantoormeubelmaker Gispen en bouwer van elektronische schakelsystemen Eaton Holec.

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de circa 180.000 werknemers in de sector liepen eind februari ook al vast. Breekpunten in het overleg zijn vooral de leeftijd waarop werknemers met vroegpensioen kunnen, salarisverhoging en de loondoorbetaling in de eerste twee jaar dat een werknemer ziek is. De oude CAO liep 1 juli vorig jaar af.