Shell-top krijgt weer bonussen

DEN HAAG - Shell heeft voor het afgelopen jaar weer bonussen uitgekeerd aan zijn topbestuurders. Dat gebeurde over 2003 niet wegens het schandaal rond de bewezen olie- en gasreserves.

Bestuursvoorzitter J. van der Veer streek bovenop zijn basissalaris van 1,28 miljoen euro een bonus op van 1,35 miljoen euro, zo blijkt uit stukken die het olieconcern donderdag bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft ingediend.

De totale beloning van Van der Veer komt over 2004 uit op bijna 2,65 miljoen euro tegen 1,13 miljoen euro in het voorgaande jaar, toen hij het zonder bonus moest doen. In 2002 verdiende de Nederlander inclusief bonus 2,25 miljoen euro.

Van der Veer volgde in maart vorig jaar de Brit Philip Watts op als de hoogste baas van het Nederlands/Britse concern. Watts werd met enkele andere bestuurders de laan uitgestuurd wegens het reserveschandaal.

Shell heeft zich onder leiding van Van der Veer redelijk hersteld van de klappen die het kreeg als gevolg van het reserveschandaal, maar is nog niet helemaal verlost van de affaire.

In de Verenigde Staten lopen nog rechtszaken, zogenoemde 'class actions'. Die worden gevoerd door advocatenkantoren. Beleggers die menen schade te hebben opgelopen, kunnen zich erbij aansluiten. Shell probeert in deze rechtszaken tot een schikking te komen, zo blijkt uit de bij de SEC gedeponeerde stukken. Financiële details hierover worden niet gegeven.

Verder heeft Shell in de VS nog te maken met een onderzoek van de Amerikaanse justitie. In Nederland loopt nog een onderzoek door beurswaakhond AFM en beursbedrijf Euronext.

Met de SEC en de Britse beurstoezichthouder FSA heeft het concern de reservekwestie al geschikt. Aan de SEC betaalde Shell vorig jaar 120 miljoen dollar en aan FSA zo'n 25 miljoen euro.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie