WIESBADEN - Het overleg over een nieuwe CAO voor de 850.000 bouwvakkers in Duitsland heeft resultaat gehad. Even leek het erop dat de besprekingen, die in de nacht van maandag op dinsdag doorgingen, niets hadden opgeleverd. Dinsdagochtend meldden de gesprekspartijen na 22 uur van onderhandelen dat ze eruit waren.

Per 1 september gaan de lonen met 3,2 procent omhoog. Over de maanden juni, juli en augustus vindt een betaling van telkens 75 euro plaats. Per 1 april 2003 gaan de lonen nog eens met 2,4 procent omhoog. De CAO loopt tot eind maart 2004, aldus Klaus Wiesehügel, voorzitter van de vakbond IG Bau.

Verder vonden de partijen elkaar in nieuwe afspraken over het minimumloon. Het verschil in de wettelijk verplichte minimumlonen tussen het oosten en het westen van het land wordt kleiner. Het loonconflict heeft enkele maanden geduurd. De bond wilde 4,5 procent meer loon, de werkgevers boden aanvankelijk 3 procent. Om de druk op de werkgevers te vergroten, besloot de vakbond te gaan staken.

Vorige week maandag begonnen de stakingen, de eerste in de sector van na de Tweede Wereldoorlog. De acties werden dagelijks uitgebreid. Afgelopen maandag werden er ongeveer 30.000 stakers geteld.

IG Bau heeft steeds gezegd door te gaan met de stakingen totdat er een nieuwe CAO is. Een dag met 40.000 stakers levert een omzetverlies op van 20 miljoen euro. Pas als de acties langer waren gaan duren, zou er werkelijk schade zijn ontstaan. Nu zijn de acties woensdag van de baan.