DEN HAAG - Het is de Consumentenbond niet gelukt in Spanje schadevergoeding los te krijgen in een rechtszaak over timesharing. Dat heeft een woordvoerster van de bond maandag gezegd.

De rechtszaak was in 1999 aangespannen door de
Consumentenbond
timesharing

Bij timesharing is de koper een gedeelte van het jaar eigenaar. Wegens de agressieve verkoopmethode, dubieuze contracten en hoge beheerskosten stelde de Europese Unie een bedenktijd verplicht. Binnen die tijd kunnen kopers hun contract alsnog annuleren.

Spanje voerde die Europese maatregel echter anderhalf jaar te laat in, waardoor minstens 25 kopers werden gedupeerd. De rechtszaak richtte zich daarom vooral op de Spaanse overheid.

De rechtbank in Madrid heeft nu zeven van de 25 gedupeerden een schadevergoeding van 23.839 euro van de Spaanse staat toegewezen. Dit zijn twee Belgen, twee Fransen en drie Oostenrijkers. Voor de klachten van de anderen, onder wie vier Nederlanders, was er geen vergoeding wegens gebrek aan bewijs.

"De rechter had eerder helaas een hele strenge procedure gevolgd, waarbij wij buiten de boot vielen", aldus de woordvoerster van de Consumentenbond. "De uitspraak is een mooie uitkomst voor de zeven mensen die nu wel een vergoeding krijgen."

De bond blijft de kwalijke aspecten van timesharing bestrijden, onder meer door druk op de Europese politiek uit te oefenen. "We zijn blij dat het Europees Parlement Begin juli spreekt over timesharing. Wellicht wordt het dan harder aangepakt."