Meer winst voor Connexxion

HILVERSUM - Vervoerder Connexxion heeft over het afgelopen jaar de winst zien stijgen. De nettowinst kwam uit op 23 miljoen euro tegenover 21,2 miljoen het jaar daarvoor. Dat heeft Connexxion woensdag bekendgemaakt.

De omzet is licht gedaald van 948 miljoen euro tot 916 miljoen, omdat de overheid heeft bezuinigd op de subsidies. Het bedrijfsresultaat steeg met 15 procent tot 38 miljoen euro.

Vooral de divisie Openbaar Vervoer staat onder grote druk van de concurrentie. Afgelopen jaar is 35 procent van de totale omzet van Connexxion (137 miljoen euro) aan activiteiten in het openbaar vervoer in Nederland aanbesteed. Het bedrijf heeft het overgrote deel (97 miljoen euro) weten te behouden. Het aantal reizigers binnen het OV groeide 1,8 procent.

De overige divisies hadden afgelopen jaar ook te kampen met lastige marktomstandigheden. De taxipoot van Connexxion zag de omzet dalen, net als de touringcardivisie.

Connexxion is erg somber over het lopende jaar. De directie verwacht dat het resultaat sterk lager zal uitkomen dan in 2004. Waarschijnlijk wordt dit jaar zo'n 50 procent van de totale omzet van de Openbaar Vervoerdivisie aanbesteed. De negatieve gevolgen hiervan hoopt Connexxion op te vangen door in de kosten te snijden. Maar bijvoorbeeld de hoge dieselprijs zal het resultaat ook onder druk zetten.

Daar komt nog eens bij dat de taxipoot van de onderneming te maken krijgt met veel aanbestedingen. Het onderdeel Tours blijft last hebben van de moeilijke economische omstandigheden. Beide divisies hebben volgens Connexxion maatregelen getroffen om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Tip de redactie