Voor postbedrijf Sandd wordt geen uitzondering gemaakt als het gaat om het aandeel brievenbezorgers in vaste dienst. Ook bij Sandd moet vanaf 1 januari minimaal 80 procent van de bezorgers een vast contract hebben.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) benadrukt dat woensdag. Ze reageerde op zorgen uit de Tweede Kamer over haar besluit vorige week om de norm van 80 procent in te voeren. Zo vindt regeringspartij VVD dat het allemaal wel erg snel gaat.

''Voor Sandd ligt er een uitdaging'', aldus Keijzer. Maar volgens haar weten de postbedrijven al jaren dat ze naar de norm van 80 procent moeten groeien.

Sandd zegt dat Keijzer de wensen van postbezorgers negeert die het werk als bijbaan zien en flexibel willen werken. Het bedrijf kondigde al eerder juridische stappen aan.

Met de norm van 80 procent wil het kabinet een einde maken aan misstanden in de sector. Postbezorgers werken wat betreft loon aan de onderkant van de arbeidsmarkt, aldus Keijzer.

Vakbond CNV onderschrijft de lezing van de staatssecretaris dat postbedrijven al eerder wisten waar ze aan toe waren.

"Jarenlang hield men zich in de postsector niet aan de 80-procentnorm en dat kan natuurlijk niet", stelt CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie. "Afspraak is afspraak. Goed dat nu de overheid zich aan haar afspraken houdt en gaat handhaven."