Medewerkers van diverse vleeswarenfabrieken van Zwanenberg Food Group, Stegeman en Terbeke gaan staken. Een eerder ultimatum is verlopen.

De werknemers eisen "een fatsoenlijke en respectvolle cao", laten vakbonden FNV en CNV dinsdag weten.

FNV-bestuurder Wilma Daams: "Deze mensen worden al jaren niet met respect behandeld. Zij moeten steeds meer geven en flexibeler werken, maar krijgen niks terug. Behalve ietsje meer loon krijgen ze geen inhoudelijke verbeteringen van de cao."

Ook willen de werknemers volledige vergoeding voor de tijd die ze besteden aan verplichte hygiënemaatregelen en willen ze vaste toeslagen voor het werken in ploegendiensten. 

De stakingen vinden plaats bij de fabrieken op de locaties Wijhe, Almelo, Raalte, Deventer, Lichtenvoorde, Wijchen, Aalsmeer, Borculo en Zoetermeer. De fabrieken maken onder andere ham, filet americain, diverse worstsoorten en andere vleeswaren.

Ultimatum

In het ultimatum eisten de medewerkers via de vakbond een loonsverhoging van 3 procent per 1 augustus 2017 en een verhoging van 2,5 procent per 1 augustus 2018. 

De cao voor de vleeswarenindustrie geldt voor 3.500 medewerkers. Hoelang en vanaf wanneer het werk wordt neergelegd, wordt vooraf niet aangekondigd.

Kritiek

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) heeft scherpe kritiek op de acties van de vakbonden. "De eisen van de vakbonden zijn onrealistisch, onredelijk en lopen nationaal en internationaal uit de pas", zegt voorzitter Jos Goebbels. "Het eisenpakket van de vakbonden leidt bij elkaar opgeteld tot een stijging van de loonkosten met minimaal tien procent."