AMSTERDAM - De alsmaar zwakkere dollar en lagere Amerikaanse aandelenkoersen drukten de Europese beurzen maandag naar een nieuw dieptepunt van dit jaar. De Amsterdamse beursgraadmeter AEX sloot maandag 12,43 punten lager op 410,73 punten: 2,9 procent lager dan vrijdag.

De beurskoersen kelderen sinds anderhalve maand bijna dagelijks enkele procenten. Dollargevoelige bedrijven zakken het hardst. Zij zien hun Amerikaanse inkomsten en belangen in waarde dalen. Begin januari leverde 1 verdiende dollar nog 1,12 euro op, dinsdag was dat circa 1,02 euro.

Dollar in vrije val

"De daling van de dollar gaat steeds harder, er lijkt geen weerstand tegen te zijn", aldus een beurshandelaar, die de daling wijt aan een terugtocht van beleggers en investeerders uit de Verenigde Staten. Grootste verliezer maandag was handelshuis Buhrmann, dat grote Amerikaanse belangen heeft. De koers zakte 8,3 procent naar 9,08 euro.

Een aandeel én een biertje

De enige stijgers onder de AEX-fondsen waren uitgever Reed Elsevier (1,04 procent), effectenhandelaar Van der Moolen (1 procent) en bierconcern Heineken (0,8 procent). "Terrasgangers kopen een biertje en doen er gelijk een aandeel bij", schertste de beurshandelaar. Voor Van der Moolen was het een herstel van de sterke daling van vrijdag.

Heel Europa in het rood

Elders in Europa belandden de beursgraadmeters ook fors in het rood. De CAC-index in Parijs sloot 3,4 procent lager. De DAX-index in Frankfurt, waar tot 20.00 uur wordt gehandeld, ging 2,5 procent naar beneden. Vergeleken met het Europese vasteland viel het verlies voor de FTSE-index in Londen nog mee (min 1,4 procent).

Dramatisch verlies Vivendi

In Parijs waren de koersverliezen voor enkele fondsen ronduit dramatisch. Beleggers deden 23,3 procent van de beurswaarde van mediaconcern Vivendi Universal in rook opgaan.

Euro blijft stijgen

De euro sloot in de Europese handel op 0,9785 dollar tegen ,9710 afgelopen vrijdag. Heel even werd de munteenheid boven de 98 dollarcent verhandeld. In pond sterling ging de euro van 0,6475 naar precies 0,65 pond.