Analisten verwachten dat binnen een paar maanden een euro een dollar waard kan zijn

RIJSWIJK - Een wegzakkende dollar heeft de euro maandag op een nieuw hoogtepunt gebracht. De Europese eenheidsmunt noteerde in de loop van de dag tot tweemaal toe boven de 0,98 dollar, een niveau dat sinds begin 2000 niet meer was gehaald. Door de recente koersstijging van de euro komt pariteit weer in zicht. Analisten verwachten dat binnen een paar maanden een euro een dollar waard kan zijn.

De dollar verliest terrein door een aantal ontwikkelingen die de afgelopen week samenkwamen. De belangrijkste factor schuilt in het tekort op de lopende rekening van de Verenigde Staten. Het verschil tussen de ex- en import liep in het eerste kwartaal op tot een record van meer dan 112 miljard dollar. Tegelijkertijd liep de toestroom van kapitaal naar de Verenigde Staten terug, onder meer door minder buitenlandse investeringen in aandelen en obligaties. De vraag naar dollars liep daardoor terug, met een drukkend effect op de munteenheid.

Ook andere indicatoren zorgden vorige week voor minder optimisme over de economie van de Verenigde Staten. Dat vond zijn weerslag op de belangrijkste aandelenindexen op Wall Street. Deze week zal dan ook veel afhangen van Amerikaanse cijfers over onder meer consumentenvertrouwen.

De sterkere euro richtte maandag wederom grote schade aan onder de dollargevoelige fondsen. De financiële aandelen verloren meerdere procenten. Ook supermartkconcern Ahold en handelshuis Buhrmann liepen op de beurs terug in waarde door het grote belang van beide fondsen in de Verenigde Staten.