Baliemedewerkers van afhandelbedrijf Swissport op Schiphol leggen zondag het werk kort neer. Na eerder stiptheidsacties te hebben uitgevoerd, is dit de eerste keer dat het werk wordt onderbroken.

Volgens vakbond FNV zijn de acties nodig omdat Swissport "nog steeds geen concrete maatregelen" neemt om de werkdruk te verlichten.

De werkonderbreking vindt zondag vanaf 11.00 uur plaats.

FNV verwacht niet dat reizigers er een vlucht door zullen missen, maar zegt dat het risico wel toeneemt. "Vandaag kunnen er weer langere rijen bij het inchecken ontstaan. En ook het laden en lossen van koffers kan langer gaan duren", aldus bestuurder Egon Groen van FNV Luchtvaart.

Het personeel van Swissport klaagt al enige tijd over onderbezetting die leidt tot hoge werkdruk en veel ziekteverzuim. Ze willen dat de bezetting op het niveau van 1 oktober blijft en dat maatregelen om de loonkosten te beperken van tafel verdwijnen.

Swissport liet eerder al weten dat de eis van het personeel niet realistisch is vanwege seizoensinvloeden. Het bedrijf wil naar eigen zeggen in overleg met FNV, maar verweet de vakbond vorige week acties te verkiezen boven overleg.

Sinds 22 november wordt er actiegevoerd. Donderdagmiddag en vrijdag hielden de medewerkers stiptheidsacties bij de incheckbalies. Swissport bemant de balies voor onder meer TUI, Corendon, Singapore Airlines, Egypt Air, Garuda, Cathay Pacific en Turkish Airlines.