Kredietbeoordelaar Fitch heeft de Belgische rating bevestigd op 'AA-', met stabiele vooruitzichten, een derde plaats in de rangorde van de commerciële kredietbeoordelaar uit de VS. Wel wijst het ratingbureau op de gevaren van een oververhitting van de Belgische huizenmarkt.

Fitch verwacht voor dit jaar een groei van het bruto binnenlands product van 1,7 procent, gedreven door de binnenlandse vraag. In 2018 en 2019 zou de groei volgens Fitch op respectievelijk 1,7 en 1,5 procent uitkomen.

De Belgische schuldenberg zou dit jaar krimpen van 105,7 naar 104,6 procent. Tegen 2019 zou de schuldgraad zakken naar 101,1 procent, aldus de beoordelaar.

Woningprijzen

Fitch wijst wel met zorg op de toenemende schulden van gezinnen als gevolg van de gestegen woningprijzen. Maar anderzijds zijn de Belgische gezinnen ook de spaarkampioenen van Europa, relativeert de kredietbeoordelaar.

Deze week toonde ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zich voorstander van maatregelen om een oververhitting van de huizenmarkt in België tegen te gaan.

Eerder maande de Nationale Bank de regering extra maatregelen te nemen om de vastgoedmarkt af te koelen. De centrale bank wil Belgische banken verplichten een extra kapitaalbuffer van zowat 550 miljoen euro aan te leggen voor hun portefeuille hypothecaire kredieten.