De waarde van de bitcoin is in een wilde rit beland. Mensen die zijn ingestapt toen de digitale munt meer dan 11.000 dollar waard was, komen van een koude kermis thuis. Handelaren gaven er donderdagmiddag nog maar zo'n 9350 dollar voor.

Sterke koersstijgingen en -dalingen wisselen elkaar de laatste dagen in rap tempo af. Dinsdag kwam de bitcoin voor het eerst boven de 10.000 dollar, om daarna bijna direct door te stoten naar de 11.000 dollar. Woensdagavond kelderde de waarde echter weer tot iets boven de 9000 dollar. Later veerde de munt weer flink op en werd het koersverlies bijna goedgemaakt. Maar in de loop van donderdag ging de koers opnieuw omlaag.

Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?
108
Hoe veilig is een Bitcoin nou echt?

Hoogtevrees

De abrupte verkoopgolven hangen volgens kenners samen met 'hoogtevrees', waarbij beleggers in de munt bang zijn voor koersdalingen, verkopen en daarmee een kettingreactie op gang brengen. Coinbase, een van de grootste bitcoinhandelsplatformen, constateerde de hoogste activiteit ooit op zijn systeem.

Begin dit jaar kostte de cryptomunt nog zo'n 1000 dollar. Halverwege juli werd een stevige opmars ingezet toen de koers van de munt rond de 2000 dollar lag.

Bubbel

Omdat er steeds meer aandacht voor bitcoin kwam, stapten er ook meer speculanten in en ging de koers met horten en stoten verder omhoog. Steeds meer bedrijven uit de traditionele financiële sector gaan zich op de bitcoin richten. Critici noemen de digitale munt echter een bubbel en waarschuwen dat die elk moment kan barsten.

In Nederland waarschuwden minister Wopke Hoekstra (Financiën) en toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) voor de risico's van de bitcoin. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vindt zelfs dat de bitcoin verboden moet worden.