Postbedrijf Sandd gaat juridische stappen nemen tegen de beslissing van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) om postbedrijven per 1 januari 80 procent van de bezorgers in dienst te laten nemen.

Keijzer gaat volgens Sandd voorbij aan de wensen van postbezorgers en kiest impliciet voor een monopolie op de postmarkt, stelt de onderneming donderdag in een reactie.

Het kabinet wil met de maatregel een einde maken aan misstanden in de sector. Sandd stelt echter dat een groot deel van zijn postbezorgers helemaal niet op een vast contract zit te wachten.

Zij zien het werk volgens het postbedrijf ''als een bijbaantje'' en willen ''de mogelijkheid hebben om flexibel te werken'', meent het bedrijf.

Sandd schermt bovendien met onderzoeken waaruit zou blijken dat er geen sprake is van een gelijk speelveld op de postmarkt.

De maatregel toont volgens Sandd dat Keijzer het liefst een monopolie van PostNL zou zien. ''Dit eerste wapenfeit geeft in ieder geval duidelijk aan uit welke hoek de wind waait. Klaarblijkelijk is er veel aan gelegen om te voorkomen dat de consument een eerlijke prijs gaat betalen.''