Verzekeraar NN Group wil tegen 2020 ongeveer 350 miljoen euro aan kosten besparen. Dat doet het bedrijf door afdelingen bij elkaar onder te brengen en kantoren te sluiten.

Ook zijn er besparingsvoordelen uit de overname van Delta Lloyd. Ontslagen worden niet uitgesloten, al wilde een woordvoerder van NN niet ingaan op aantallen.

NN kwam met de mededeling donderdag voorafgaand aan een investeerdersdag. De verzekeraar heeft als doel op de middellange termijn een operationele groei van 5 tot 7 procent te behalen.

Het volledig inpassen van de activiteiten van Delta Lloyd bij NN verwacht het concern eveneens rond 2020 te hebben afgerond.

Kostenbasis

Topman Lard Friese wees er op dat de kostenbasis van NN momenteel een kwart lager ligt dan in 2013. Hij zei dat sommige divisies nog niet naar volle tevredenheid presteerden.

Hij doelt daarbij op niet-levensverzekeringen die te weinig winstgevend zijn en de te lage instroom bij de afdeling vermogensbeheer. NN zal ook gaan inzetten op nieuwe technologieën en digitale innovatie.

Aandeelhouders

De helft van de aangekondigde kostenbesparingen moeten voor eind 2018 gerealiseerd zijn. Daarbij bevestigde het bedrijf dat het doel om meer geld naar aandeelhouders te laten vloeien overeind blijft.

Het beleid blijft om 40 tot 50 procent van de winst over te maken. Door de overname van Delta Lloyd zal dit percentage in 2018 naar verwachting wel iets hoger uitvallen.