De Europese Centrale Bank (ECB) moet na september volgend jaar stoppen met het opkopen van schuldpapier. De economie van de eurozone groeit namelijk en er is geen risico op deflatie meer.

Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag tijdens een toespraak in Londen.

Dat de huidige inflatie nog niet op de beoogde (bijna) 2 procent zit, is volgens Knot geen probleem. De prikkel die al via het opkoopprogramma is ingezet, is voldoende om het inflatiedoel te bereiken, denkt Knot. Dat gebeurt dan wel op een "middellange termijn die verder weg ligt dan velen van ons gewend zijn".

De nadruk op het opkoopprogramma moet vervangen worden door een focus op het gehele beleid. "Geduld en vertrouwen zouden de suggesties van beleid met een open einde moeten vervangen in onze communicatie'', meent Knot.

Knot is niet de eerste die pleit voor een eind aan het opkoopprogramma. Onder anderen Bundesbank-president Jens Weidmann ging hem voor.

De ECB halveerde eind oktober de omvang van het steunprogramma. Vanaf januari tot eind september volgend jaar wordt nu nog voor 30 miljard euro per maand aan schuldpapier opgekocht.

Het opkoopprogramma begon in 2015 en op het hoogtepunt werd er voor 80 miljard euro per maand aan obligaties gekocht.