De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich zorgen over risico's die beleggers nemen op de financiële markten.

Dat schrijft de toezichthouder in zijn woensdag gepubliceerde Financial Stability Review. Beleggende partijen zijn mogelijk niet voldoende in staat om een eventuele schok op te vangen.

Door de relatieve rust durven beleggers volgens de ECB meer risico's te nemen en daar schuilt het gevaar. Veel partijen lijken minder bevreesd voor plotselinge verslechteringen van de marktomstandigheden.

Volgens de ECB is er in de hele eurozone sprake van economisch herstel. Daardoor zijn er in vergelijking met zes maanden geleden ook minder zorgen over de financiële stabiliteit.

De centrale bank wijst ook op geruststellende verkiezingsresultaten in onder meer Frankrijk en Nederland, waar overwinningen voor eurosceptische partijen voor onzekerheid hadden kunnen zorgen.

Verder zegt de ECB dat hogere rentetarieven kunnen leiden tot bezorgdheid over het vermogen van overheden om schulden af te lossen. Ook wordt opgemerkt dat wantrouwen in ''reguliere politieke partijen" in veel landen blijft toenemen, wat voor een versplintering kan zorgen in het politieke landschap.