Industrieterrein Chemelot bij Geleen lag woensdagochtend volledig plat. De storing in het centrale stoomsysteem van het terrein in Geleen is inmiddels onder controle.

Er is een eind gemaakt aan het gecontroleerd uitschakelen van de fabrieken, maakt Chemelot woensdag bekend. Op het terrein zijn grote chemische bedrijven gevestigd.

Volgens Chemelot zijn 45 van de zestig fabrieken stilgelegd, nadat de centrale stoomvoorziening dinsdagavond door onbekende oorzaak uitviel.

In de loop van woensdag worden alle stilgelegde fabrieken weer gefaseerd opgestart. Daarvoor wordt de capaciteit van de stoomproductie weer opgevoerd, aldus de woordvoerder.

Sabic

Op Chemelot staan vooral chemische fabrieken, waaronder die van de Saoedische petrochemiereus Sabic. De naftakrakers van Sabic waren nog niet uitgeschakeld, maar draaiden wel een tandje lager, stelt een woordvoerder van het bedrijf.

Over de schade wil Chemelot geen mededelingen doen. ''Daar zijn we nu niet mee bezig'', zei de woordvoerder van Chemelot. Wel zei hij dat niet eerder zoveel fabrieken op het industrieterrein zijn stilgelegd.

Niemand is gewond geraakt en de omgeving heeft geen enkel gevaar gelopen, aldus de woordvoerder. Wel kan de omgeving last hebben van geluids- en lichtoverlast als gevolg van het fakkelen en gekleurde rookpluimen.

Bij het fakkelen worden onverwerkte gassen verbrand om te voorkomen dat ze in het milieu terechtkomen.