AMSTERDAM - Ongeveer honderdvijftig werknemers van het automatiseringsbedrijf Getronics hebben zich maandag verzameld in het Aristo zalencentrum in Sloterdijk om te demonstreren voor loonsverhoging. Het is voor het eerst dat de vakbonden een dergelijke actie organiseren in de ICT-sector.

De bonden eisen een loonsverhoging van 3,25 procent over een periode van een jaar. Het bedrijf wil niet verder gaan dan goed funcionerende werknemers te belonen met 1,5 procent extra over een periode van negentien maanden.

De CAO bij Getronics geldt voor 7000 werknemers en moet met terugwerkende kracht ingaan op 1 januari 2002. De actie is geen staking. De mensen die bij de bijeenkomst aanwezig zijn, hebben daarvoor een vrije dag genomen. Volgens de vakbonden heeft het management van het bedrijf de werknemers onder druk gezet door tegen hen te zeggen dat het schadelijk zou zijn voor hun carrière om de actie bij te wonen.

De bonden zijn temeer boos op Getronics, omdat de salarissen van de directieleden in 2000/2001 met 38 procent zijn gestegen, aldus de bonden.

De deelnemers gaan om 13.15 uur in een demonstratieve optocht naar het kantoor van Getronics, om een petitie aan te bieden aan de directie.