De Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland zouden bij een doemscenario voor een harde Brexit in de problemen zijn gekomen. De twee banken zaten bij een stresstest aan de ondergrens van wat ze aan kapitaalbuffer zouden moeten hebben.

De andere vijf onderzochte banken, HSBC, Lloyds, Nationwide, Santander en Standard Chartered, haalden de test zonder problemen.

De Bank of England ging voor de Britse bankenstresstest uit van een wereldwijde recessie die ook het Verenigd Koninkrijk hard treft. Met dat scenario werden de zwaarst mogelijke gevolgen van een harde Brexit nagebootst.

Het pond wordt dan minder waard en de rente gaat omhoog. De werkloosheid verdubbelt en huizenprijzen dalen met een derde, waardoor veel Britten hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Banken moeten in het scenario uitgaan van een verlies van 50 miljard pond in twee jaar.

Voor de stresstest ging de Bank of England uit van de balans van de banken eind 2016. Zowel Barclays als RBS heeft afgelopen jaar al stappen genomen om de kapitaalpositie te versterken. Beide banken hoeven dan ook geen aangepast kapitaalplan in te dienen.