Shell geeft zijn aandeelhouders van het lopende kwartaal niet meer de keuze om dividend deels in aandelen te ontvangen. Het keuzedividend verdwijnt en wordt vervangen door een winstuitkering in contanten.

Dat meldt het olie- en gasbedrijf dinsdag in een strategie-update.

Het bedrijf bevestigde verder in de periode 2017-2020 voor minimaal 25 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Het aandeleninkoopprogramma werd in 2015 bij de overname van het Britse gasbedrijf BG al aangekondigd.

Shell-topman Ben van Beurden sprak dinsdagochtend investeerders toe. Daarin deed hij zijn plannen uit de doeken om het resultaat voor aandeelhouders te vergroten, de vrije kasstroom op te krikken en de CO2-uitstoot te verlagen.

Shell wil de CO2-voetafdruk die voortkomt uit het gebruik van zijn energieproducten aanpakken. Eerder had het bedrijf alleen CO2-doelstellingen voor de productie. Nu kondigde het ook concrete periodieke doelen aan om de uitstoot van gebruik van Shell-producten uiteindelijk te halveren in 2050.

Ook wil het bedrijf, dat onder druk staat van een groep 'groene aandeelhouders', zijn investeringen in duurzame energie ophogen.

Van Beurden verhoogde de verwachtingen voor de vrije kasstroom op eigen kracht, dus exclusief overnames, naar 25 miljard tot 30 miljard dollar bij een olieprijs van 60 dollar per vat. Het doel voor de komende jaren werd in 2016 nog 5 miljard dollar lager ingeschat.

Shell kondigde bij de overname van BG aan voor 30 miljard dollar aan bezittingen af te stoten in de periode tot 2018. Dat desinvesteringsprogramma is bijna afgerond.

Eerder gaf branchegenoot BP al blijk van de verbeterde omstandigheden op de oliemarkt. Het bedrijf kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Ook de kleinere speler Statoil schrapte zijn keuzedividend en het Spaanse Total kondigde eveneens wijzigingen in zijn dividendbeleid aan.