AMSTERDAM - Na een veelbelovende start, lieten de effectenbeurzen in Europa maandag aan het eind van de ochtend weer een daling zien. De meeste zagen hun koersen met rond 1 procent verdampen. In Amsterdam kwam de belangrijkste graadmeter AEX op ,09 terecht, een daling van 6,07 punten of 1,43 procent. De Midkap-index verloor 3,63 punten (0,8 procent) op 450,55.


Bekijk video

"De minnetjes beginnen weer de overhand te krijgen", constateerde een oplettende handelaar. Gezien het lagere slot van Wall Steet op vrijdag - de Dow Jones zakte 1,9 procent, de Nasdaq verloor 1,6 procent - kwam die ontwikkeling niet echt onverwacht.

Wel opvallend was dat de technologiefondsen aanvankelijk tot de grootste stijgers hoorden. Op Wall Street was het tegenovergestelde het geval de laatste dag voor het weekend. Computergigant IBM trok de hele sector mee omlaag nadat het een negatief oordeel had ontvangen. In Amsterdam was volgens de markt maandag sprake van een technisch herstel. "De ICT-fondsen hebben eerder behoorlijk op hun donder gekregen."

KPN en CMG in de plus

Lang hield het herstel echter niet aan. Rond het middaguur wisten alleen KPN en CMG nog een winstje te boeken, van 1,15 procent op 4,40 euro en 0,61 procent op 1,65 euro. Zelfs het nieuws dat Philips via zijn joint venture LG.Philips LCD ruim 1 miljard dollar investeert in een nieuwe fabriek voor breedbeeldtelevisies leverde niets op. Het aandeel daalde 0,94 procent op 26,30 euro.

Ook de indices van de andere grote Europese beurzen konden hun eerdere koerswinsten niet vasthouden. De Londense FTSE deed het nog het best en noteerde rond het middaguur een verlies van 0,05 procent. In Londen hielden de banken de zaak nog een beetje overeind nadat Lloyds TSB en HBOS hadden laten weten dat de huidige gang van zaken volgens verwachting is.

Vooral de beurswaarde van bedrijven met belangen in de Verenigde Staten zakte in de loop van ochtend. Zo raakte het Duitse autoconcern DailmerChrysler zijn eerdere koerswinst kwijt en stond op een verlies van 2,2 procent. Beleggers reageerden daarmee op het almaar goedkoper worden van de dollar. De euro kwam maandagochtend zelfs even boven het niveau van 0,98 dollar. Handelaren verwachten dat binnenkort een euro meer waard is dan een dollar. "Maar de stijging van de euro komt niet zozeer door een sterke economische eurozone maar weerspiegelt de zorgen over de Amerikaanse economie", aldus een handelaar.

Op de Duitse beurs stond het reisconcern Preussag, in Nederland eigenaar van Holland International en Arke, bovenaan met een koersstijging van 3,4 procent. Beleggers zien wel wat in de plannen voor het samen met Germania opzetten van een eigen goedkoop luchtvaartconcern.

De oliefondsen stegen als gevolg van de duurdere olie. De olieprijs ging omhoog door de crisis in het Midden-Oosten. Een fonds als BP won 1,2 procent. TotalFinaElf steeg 0,4 procent.

Euro

De euro stond eind van de ochtend op 0,9785 dollar. Vrijdag bedroeg de slotkoers 0,9710 dollar. Ook tegenover het pond sterling ging de euro omhoog en wel van 0,6475 naar 0,6485.

De val van de dollar speelde zich ook af op de valutamarkt in Japan. Daar verkocht de centrale bank yens tegen dollars om zo te proberen een al te sterke koersstijging van de yen tegen te gaan. Dat leek resultaat te hebben.