EU-bronnen achten het niet ondenkbaar dat Jeroen Dijsselbloem nog zes maanden langer aanblijft als voorzitter van de Eurogroep.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zou aandringen op dit scenario, omdat de verlenging Duitsland en Oostenrijk goed zou uitkomen. Beide landen hebben een demissionaire regering en daardoor nog geen nieuwe minister van Financiën.

De woordvoerder van oud-minister Dijsselbloem, die in januari zou opstappen, wil niet op de ''speculaties" in de Oostenrijkse krant Die Presse ingaan. Deze krant meldde maandag dat de Europese christendemocraten de verlenging zouden steunen. Dijsselbloem is sociaaldemocraat en geen Nederlands kabinetslid meer.

Procedure

Volgens de woordvoerder is de procedure voor de opvolging van Dijsselbloem niet gestopt. De EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden kiezen normaal gesproken op 4 december iemand uit hun midden.

Eerder werd al bekend dat kandidaten zich tot 30 november uiterlijk 12.00 uur kunnen aanmelden. Vrijdagmorgen zou Dijsselbloem zelf bekendmaken wie de belangstellenden zijn.

Beperkt

Een betrokken bron in Brussel zegt dat het aantal gegadigden om Dijsselbloem op te volgen tot nu toe ''beperkt" is. Niemand heeft zich publiekelijk opgeworpen als kandidaat.

Tot nu toe circuleerde onder anderen de naam van de Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling, maar hij komt waarschijnlijk niet terug in de regering van de beoogde nieuwe bondskanselier, de conservatief Sebastian Kurz.

In oktober kwam de Eurogroep overeen dat Dijsselbloem zijn tweede termijn ook als ex-minister kon uitdienen. Na het aantreden van het kabinet-Rutte III werd hij als betaald adviseur ingehuurd door het Europese noodfonds ESM.

Dit fonds vergoedt ook de onkosten voor zijn werk als Eurogroepvoorzitter.