Dinsdag beslissen de curatoren over een mogelijke doorstart

DEN HAAG - Ontslagen medewerkers en managers houden het netwerk van KPNQwest in stand, hopend op een doorstart van het failliete bedrijf. Dat heeft de voormalig vice-president van het bedrijf, E. Mogendorff, zondag gemeld.

Volgens Mogendorff hebben de curatoren hem zondag toegezegd dat ze dinsdag over een doorstart beslissen. Woensdag zou er dan duidelijkheid moeten zijn, aldus de voormalige vice-president.

Mogendorff heeft het initiatief genomen voor een doorstart, samen met investeerdersgroep Trimoteur. Hij zegt dat het actieve personeel en management vertrouwen heeft uitgesproken in zijn voorstel, gesteund door de meeste grote klanten en KPN. "Ook Alcatel en Nortel zijn geporteerd voor een doorstart", aldus Mogendorff.

De voormalige vice-president kon niet zeggen hoeveel klanten nog gebruik maken van KPNQwest. Eerder heeft het bedrijf actief geholpen om klanten bij concurrenten onder te brengen. "Ik kan alleen zeggen dat het er voldoende zijn om een goede start te maken", aldus Mogendorff. Hoeveel werknemers bij het vernieuwde KPNQwest kunnen blijven werken en hoeveel geld met zijn voorstel is gemoeid, wilde Mogendorff zondag niet zeggen.

Curator E. Meijer van KPNQWest-Nederland was zondag niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van KPN kon de steun aan het voorstel zondag niet bevestigen of ontkennen. Wel meldde KPN dat dit weekeinde met klanten is gesproken over het draaiend houden van het netwerk.

Via de duizenden kilometers lange kabels van KPNQwest verloopt een belangrijk deel van het internet- en dataverkeer in Europa. In de hoop de kosten van het failliete bedrijf te drukken, zeiden curatoren vrijdag niets meer te ondernemen om het netwerk in stand te houden. Experts vreesden daarop storingen en vertragingen in het internetverkeer. Die zouden vooral maandag te verwachten zijn. Dat is het eerstvolgende drukke moment dat het wereldwijde web drukbelast is. De providers hebben tot dusver geen storingen of vertragingen gemeld.

/ECONOMIENetwerk KPNQwest definitief uit de lucht