Vijf toeleveranciers van de Japanse auto-industrie krijgen een boete van de Europese Commissie omdat ze betrokken waren bij vier kartels rondom autoveiligheidssystemen. 

Ze hebben hun betrokkenheid erkend en betalen in totaal 34 miljoen euro, maakte de Brusselse markttoezichthouder woensdag bekend.

Het gaat om de bedrijven Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei en Marutaka, die airbags en autogordels en -sturen leveren aan Europese fabrieken van Toyota, Suzuki en Honda.

De illegale prijsafspraken kunnen volgens Brussel belangrijke gevolgen hebben gehad voor Europese autokopers: ongeveer een op de elf in Europa gekochte auto’s is van Japanse makelij.

''De vijf leveranciers die vandaag zijn beboet spanden samen om hun winsten bij de verkoop van deze componenten te maximaliseren'', aldus EU-commissaris Margarethe Vestager (Mededinging).

De Japanse airbagmaker Takata kwam eerder dit jaar in het nieuws vanwege enorme terugroepacties, waardoor het bedrijf faillissementsbescherming moest aanvragen. Takata krijgt voor drie van de vier kartels geen boete omdat het die zelf verklikte.