De sociale werkplaats moet verdwijnen. Onder de noemer 'beschut werk' stromen er echter toch nieuwe mensen met een beperking binnen.

Dat gebeurt bovendien onder veel slechtere arbeidsvoorwaarden, meldt Trouw woensdag

De sociale werkplaats was tot voor kort de plek waar mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking terechtkonden voor werk.

Het kabinet heeft met het invoeren van de Participatiewet van 2015 echter besloten dat gewone bedrijven, in samenwerking met de gemeenten, er voortaan voor moeten zorgen dat deze groep mee kan doen in de samenleving.

De gemeenten moeten aan 50.000 mensen beschut werk bieden, maar zouden hier nog veel te weinig actie op ondernemen.

"Slechts enkele honderden plekken beschut werk zijn er landelijk. En naar nu blijkt bijna allemaal 'gewoon' bij de sociale werkplaats", schrijft Trouw.

Minimum

Mensen die instromen op een ‘beschutte werkplek’ doen hetzelfde werk als de mensen die voor 2015 kwamen werken op de sociale werkplaats. Ze krijgen evenveel begeleiding, maar hebben minder loon en geen cao.

De ongeveer 90.000 mensen die nog werken onder de oude situatie krijgen een salaris dat kan oplopen tot 130 procent van het minimumloon. Ook bouwen ze pensioen op en krijgen een reiskostenvergoeding.

"Wie onder de Participatiewet valt en werkt bij het sw-bedrijf op een beschutte werkplek krijgt maximaal 100 procent van het minimumloon, geen pensioen en geen reiskostenvergoeding", aldus de krant.

De SP heeft naar aanleiding van de berichgtgeving een debat aangevraagd met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark.

NU.nl heeft een nieuw platform met vacatures. Neem een kijkje op NUwerk