Nippon Paint aast op Axalta na stuklopen gesprek AkzoNobel

Het Japanse Nippon Paint wil zijn Amerikaanse branchegenoot Axalta Coating Systems overnemen. Dat bevestigde het bedrijf woensdag, nadat geruchten al de ronde deden.

Die ontstonden toen Axalta en het Nederlandse AkzoNobel aankondigden hun fusiegesprekken te staken.

AkzoNobel en Axalta lieten eind vorige maand weten dat zij met elkaar in onderhandeling waren over een mogelijke fusie van gelijken. Het nieuws dat de twee er samen niet uit zijn gekomen, leidde meteen al tot geruchten dat er andere kapers op de kust zouden zijn.

Nippon Paint bevestigde die geruchten met het bericht dat het een overnamebod bij Axalta heeft neergelegd, zonder daar nadere details over te verstrekken. De Japanse onderneming waarschuwde ook dat er geen garanties zijn dat de twee bedrijven tot een deal zullen komen. Axalta heeft een marktwaarde van circa 8,3 miljard dollar.

Happen

Axalta benadrukte dat het alleen toe zal happen als dat in het belang van de onderneming is. Het Amerikaanse bedrijf gaf evenmin details prijs over de toenaderingspoging van zijn Japanse branchegenoot.

Analisten zijn het er overigens over eens dat AkzoNobel en Axalta strategisch goed bij elkaar zouden passen. De meesten gaan er niet van uit dat het Nederlandse bedrijf nu zelf alsnog ten prooi valt aan PPG Industries, dat eerder dit jaar al vergeefse toenaderingspogingen deed.

Hoewel PPG in theorie vanaf december AkzoNobel weer mag benaderen, omdat dan de wettelijke afkoelingsperiode van zes maanden is verstreken, denken kenners dat het zo'n vaart niet zal lopen. Zelf heeft het bedrijf ook al laten weten dat het liever ergens anders gaat winkelen.

Lees meer over:
Tip de redactie