Unilever, Zwanenberg Food Group en de vakbonden hebben een akkoord gesloten over de gevolgen van de verkoop van de Unox-fabriek in Oss.

Dat hebben de partijen dinsdag bekendgemaakt. 

Unilever en de bonden hebben afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaardelijke gevolgen voor werknemers van de fabriek, die verkocht is aan Zwanenberg. Ze zijn het eens geworden over onder meer werkzekerheid, pensioenen en arbeidsvoorwaarden na de overgang. 

Werknemers van de Unox-fabriek hebben de afgelopen twee weken meerdere malen gestaakt. De nieuwe eigenaar wilde de arbeidsvoorwaarden aanpassen, waaronder de pensioenen. Maandag werd al bekend dat de bonden en Unilever opnieuw zouden gaan praten.

De vakbonden leggen het onderhandelingsresultaat aanstaande woensdag met een positief advies voor aan hun leden. Als zij akkoord gaan, zijn verdere acties van de baan. 

"Met dit akkoord worden belangrijke verschillen tussen de arbeidsvoorwaarden van de cao Unilever en de cao vleeswarenindustrie opgevangen. De gemaakte afspraken over werkzekerheid, gevolgen voor pensioenen en arbeidsvoorwaarden zijn sterk verbeterd en komen tegemoet aan onze eisen", aldus onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen. 

Bij de fabriek in Oss werken ongeveer driehonderd mensen. Er worden rookworsten, soepen en sauzen gemaakt.  De definitieve verkoop aan Zwanenberg is gepland voor 1 januari 2018.