WASHINGTON - Het noodlijdende Amerikaanse luchtvaartbedrijf US Airways heeft zondag uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf doet een beroep op hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswet.

Het bedrijf heeft dit in een korte verklaring gezegd nadat het hiervoor zondag een verzoek had ingediend bij een rechtbank in Alexandria in de staat Virginia.

Dit biedt het Amerikaanse bedrijf de mogelijkheid orde op zaken te stellen. Directeur David Siegel zei dat US Airways gewoon blijft doorvliegen terwijl een herstructureringsprogramma wordt uitgevoerd om de zaak weer gezond te maken. Het bedrijf hoopt hiervoor een lening van de federale overheid te krijgen.

Vorige maand verschenen al berichten dat een bankroet dreigde voor het concern, nadat het verlies in het tweede kwartaal nog veel groter was gebleken dan verwacht. De Amerikaanse overheid garandeerde het bedrijf in juli borg te staan voor een lening van 1 miljard dollar.

US Airways zegt dat het nog steeds de nadelige effecten ondervindt van de aanslagen van 11 september. Omdat veel klanten na de aanslagen zijn weggebleven, kreeg het bedrijf al steun van de overheid.